menu
Word Lid
Vlaams Belang kondigt maximaal verzet aan tegen pasjesmaatschappij

Het Vlaams Belang wil “onder geen enkel beding” een pasjesmaatschappij in Vlaanderen en kondigt “maximaal verzet” aan tegen de beslissing van het Overlegcomité om nu ook in Vlaanderen – waar nochtans meer dan 90% van de plus-12-jarigen is gevaccineerd – in bijvoorbeeld horecazaken van bezoekers een covid-safe-pas te eisen. “Wij zijn voor vaccins – want vaccins werken – maar wij zijn ook voor persoonlijke vrijheid en burgerrechten. Burgers horen daarenboven andere burgers niet te controleren, dat is politiewerk.”

Het Overlegcomité zat deze namiddag samen om nieuwe coronaregels te bespreken. Ondanks dat de vaccinatiegraad in Vlaanderen flink boven de 90% torent, wil men in Vlaanderen dan toch een coronapas voor kleinere activiteiten invoeren, zoals voor cafébezoek. Dit in tegenstelling tot meerdere beloftes van zowat alle regeringspartijen van Vooruit en CD&V, over Open Vld tot N-VA.

“In tegenstelling tot andere partijen menen wij wat we zeiden en zeggen over een pasjesmaatschappij: wij zullen ons er dan ook met hand en tand tegen verzetten”

“Dit is een ernstige schending van tal van fundamentele rechten”, vindt Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Eerst en vooral horen burgers elkaar zo niet te controleren. Dat is politiewerk. Ten tweede wordt het medisch geheim hiermee zomaar ten grabbel gegooid. Ten derde is het vrije keuzerecht, zeker als het over fysieke integriteit gaat, centraal in onze samenleving. Maar deze regering laat met de ene hand toe dat burger zich vrij al dan niet laten vaccineren en met de andere hand staat de regering klaar om op allerlei manieren ‘ongewensten’ te straffen. Hier passen wij voor. Een verplichte coronapas in een regio met 92% vaccinatiegraad is geen maatregel voor de volksgezondheid, het is gefaald beleid. Wij zullen ons hier dan ook met hand en tand tegen verzetten.”

“Eens te meer opnieuw hebben we gezien wat het woord van minister-president Jan Jambon (N-VA) betekent”, voegt ook fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) toe. “Het overlegcomité beslist immers in consensus dus Jambons stem is doorslaggevend. Maar ondanks zijn flamingantische praatjes blijkt alweer het been stijf houden ten aanzien van federale druk en de PS een te moeilijke taak. Deze Vlaamse minister-president leidt Vlaanderen niet, deze minister-president wordt geleid door de PS en België.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF