menu
Word Lid
Ook Rock Werchter-nachttrein naar Limburg!

Het Vlaams Belang is bijzonder ontstemd over het feit dat Limburg buiten het aanbod van de nachttreinen uit Leuven na Rock Werchter valt. “Is een treinreiziger uit Limburg voor de NMBS minder waard is dan treinreizigers uit andere provincies?”, vraagt Kamerlid Frank Troosters zich af. “Nadat Limburg verleden jaar al uit de boot viel bij de fameuze kustexpress-treinen wordt Limburg nu opnieuw vergeten.”

Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique willen hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met vijftig procent verminderen, onder andere met een aanbod van nachttreinen na de festivals. Voor het eerst worden nu ook nachttreinen ingezet na elke festivaldag van Rock Werchter. Er zullen elke nacht twee treinen vanuit het station van Leuven rijden: eentje naar Mechelen/Antwerpen en de andere naar Brussel/Gent-Sint-Pieters. Dit aan een vaste kost van 12 euro.

“Wie echter met de trein vanuit Limburg naar Rock Werchter gaat kan ’s nachts niet terugkeren met de trein. In tegenstelling tot Mechelen/Antwerpen en Brussel/Gent-Sint-Pieters zal er ’s nachts geen trein terug naar Limburg rijden”, aldus Troosters. “Volgens de NMBS zijn nachttreinen een extra dienst die we verlenen en het zijn ritten die buiten hun subsidies vallen. Die extra ritten dienen zelfbedruipend te zijn, een rit naar Limburg zou niet rendabel zijn.”

“Het argument van het gebrek aan rendabiliteit van de NMBS is nonsens”

“Indien het zelfbedruipend zijn van een treinverbinding een uniek criterium voor het al dan niet laten rijden van een trein zou zijn, zouden er heel wat treinverbindingen moeten geschrapt worden”, vervolgt Troosters. “In het verleden bood de NMBS al meermaals speciale voorwaarden aan voor bepaalde bestemmingen of evenementen. Het deelde massaal gratis ‘Hello Belgium’-tickets uit en het gooide massa’s geld over de balk bij megalomane projecten als de stations van Bergen of Luik. Niet-transparante projecten als het Diabolo-project vormden klaarblijkelijk ook geen probleem, evenmin als de vergoedingen aan dubieuze instanties zoals Eurogare. Maar enkele treinen extra vanuit Leuven naar Limburg is blijkbaar niet mogelijk wegens niet rendabel.”

“Dit is niet acceptabel”, besluit Troosters. “Ik zal het Limburgse ongenoegen over de beslissing van de NMBS kenbaar maken en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ondervragen in de bevoegde Kamercommissie.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF